Rede EcoComedores

REDE-ECOCOMEDORES-LOGO

Proxecto

Co proxecto Rede EcoComedores buscamos adaptar os menús dos centros escolares a menús equilibrados e saudables para nenos e nenas que inclúan produto local, de tempada e ecolóxico.

 

Con este proxecto tamén se promocionará os produtos locais, fomentando o consumo en circuítos curtos e contribuíndo á mitigación do cambio climático, xa que se minorará a pegada ecolóxica da alimentación ao tempo que e dinamiza a economía local, fortalecendo a capacidade de produción de pequenas e pequenos produtores, xeralmente mozos e mozas recentemente incorporados a esta actividade no rural.

 

A iniciativa xurde como continuidade ao proxecto ‘Alimentos da Biosfera’, no que un dos tres obxectivos era a promoción do produto local nos centros escolares con cociña propia, no que se realizou unha experiencia piloto de grande éxito. A Rede EcoComedores incorpora este aprendizaxe previo e novos grupos de desenvolvemento rural socios para amplificar as actuación, desenvolvendo actuacións de capacitación para persoal de cociña e con experiencias reais de cambio de menú con produtos locais, eco e de tempada, que permitirá conectar ás e aos agricultores locais, principalmente ecolóxicos, cos centros con comedor. Tamén se busca divulgar e dar a coñecer o proxecto entre as familias e equipos educativos, así como sociedade en xeral.

Actuacións

  • Asesoramento nutricional aos centros escolares. Acompañar á comunidade escolar durante o curso para revisar os menús dos centros, analizando as necesidades e cambios para elaborar menús saudables, de produto local, de tempada e ecolóxico sen que supoña un incremento económico.

 

  • Seminarios de formación ao persoal de cocina con charlas teóricas sobre a importancia da temporalidade, a estructura base dun menú e as fichas técnicas e cun Obradoiro práctico de elaboración de pratos e cálculo de ingredientes para elaborar as fichas técnicas e calcular o prezo do menú.

 

  • Xornadas de menú con produto local e/ou ecolóxico. Organizar xornadas de menú con produto local e/ou ecolóxico ao longo do anoen cada un dos centros educativos participantes para promocionar os productos locais, facilitando a comercialización en circuítos curtos.

 

  • Accións de información e comunicación coas que divulgar e dar a coñecer o proxecto entre as familias e equipos educativos.

Socios

Asociación Desenvolvemento Rural Mariñas-Betanzos (grupo coordinador), Asociación de Desenvolvemento Galicia Suroeste Eu Rural, Asociación Seitura 22, Asociación Ulla-Tambre-Mandeo, Asociación Desenvolvemento Comarcal Terras de Miranda, Asociación de Desenvolvemento Comarcal da Terra Chá, Asociación Terras de Lugo, Asociación Montes e Vales Orientais, GDR A Limia-Arnoia, Asociación Condado-Paradanta.

Entidades Colaboradoras

Participan también dúas entidades colaboradoras, GADISA RETAIL, SLU e a Axencia Galega de Servicios Sociais (AGSS), de la que dependen las Galiñas Azuis e na que comen diariamente máis de 2.000 nenos e nenas.

Financiamento

O proxecto está cofinanciado nun 90% pola Axencia Galega de Desenvolvemento Rural da Xunta de Galicia, o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación e o Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural a través da submedida LEADER 19.3 Cooperación, do Programa de Desenvolvemento Rural de Galicia 2014-2020, en un 10% polas entidades colaboradoras do proxecto.

Inscríbete

Se es un centro educativo con cociña propia, podes formar parte deste proxecto no futuro. Inscríbete e poderemos facilitarte a revisión e asesoramento

Acción formativa para persoal de cociña

A Rede EcoComedores celebra no CEIP Plurilingüe Antonio Palacios do Porriño a primeira xornada formativa de cociña dirixida a persoal de cociña e a persoas encargadas da organización e xestión do comedor.
Durante a xornada realizarase unha introducción teórica a cargo dunha nutricionista e unha parte práctica en cociña da man dunha cociñeira que forma parte do proxecto. Tras esta fase poderán probarse as elaboracións realizadas para comentar opinións e xerar sinerxías entre as persoas participantes.
A formación será de balde.

Semana de menú con producto local en el CEP Plurilingüe Pedro Caselles Beltrán de Tomiño

El menú correspondiente para 5 días de jornadas de producto ecológico en el comedor escolar es:
● LUNES: Ensalada de tomate + revuelto de huevo con espinacas. Postre: fruta de temporada.
● MARTES: Arroz 3 delicias + pollo guisado con verduras. Postre: fruta de temporada.
● MIÉRCOLES: Ensalada de garbanzos + fideuá de verduras. Postre: fruta de temporada.
● JUEVES: Ensalada de pasta + merluza en salsa verde. Postre: fruta de temporada con requesón/queso fresco/queso de la zona.
● VIERNES: Brócoli gratinado + patatas guisadas con ternera. Postre: fruta de temporada.

Semana de menú con producto local en el CEIP Plurilingüe Antonio Palacios de O Porriño

El menú correspondiente para 5 días de jornadas de producto ecológico en el comedor escolar es:
● LUNES: Ensalada de tomate + revuelto de huevo con espinacas. Postre: fruta de temporada.
● MARTES: Arroz 3 delicias + pollo guisado con verduras. Postre: fruta de temporada.
● MIÉRCOLES: Ensalada de garbanzos + fideuá de verduras. Postre: fruta de temporada.
● JUEVES: Ensalada de pasta + merluza en salsa verde. Postre: fruta de temporada con requesón/queso fresco/queso de la zona.
● VIERNES: Brócoli gratinado + patatas guisadas con ternera. Postre: fruta de temporada.

Accións formativas nos centros participantes